De seneste 3 måneder med Coronakrisen har medier meldt om stigning i ‘husspektakler’ hvor politiet måtte rykke ud, at der er flere kvinder som opsøger krisecentre samt om øget alkoholforbrug.

 
Omkring husspektakler og vold i hjemmet melder flere kilder om en stigning, men det er næppe sandsynligt – som statistikkerne siger lige nu – at alkoholforbruget er steget væsentligt. Dog er der ca. 10 gange så mange, som har tjekket deres alkoholvaner med en test på internettet.

Problemer i hjemmene sker typisk i højtider og ferier, hvor familier er mere sammen og alkoholforbruget måske stiger. Coronakrise har også betydet mere samvær med familien på samme måde. For mange har Coronakrisen været svær med selvisolation, hjemsendt fra jobbet og/eller mistet jobbet.
For unge har der dog ikke været et større forbrug, men derimod et stort fald i alkoholforbruget, viser en undersøgelse som er offentliggjort 3/6 2020. Til gengæld har de også haft det svært mentalt med en drastisk ændring af dagligdagen og samvær med vennerne.

Alkoholbehandlingen har været åben i hele perioden, dog typisk med en regel om først at tage telefonisk kontakt for en aftale. Ligeledes har Alkolinjen holdt uændret åbent og hjulpet med rådgivning om problematisk alkoholforbrug, og vejledning om hvor man kan få hjælp.

Desværre har Lænkens foreningen måtte lukke midlertidigt i samme periode. Vores tilbud ‘fællesskab uden alkohol’ har stor betydning for mange, som et vigtigt supplement til alkoholbehandlingen og dermed fastholdelse i nye vaner uden alkohol. I forventning om at restriktionerne løsnes, håber vi at kunne genåbne snart.
 

Udvalgte artikler om coronakrisen og alkoholforbrug:

Eksperter advarer: Mange drikker for meget i karantænetid > 
DR.DK 29/3 2020

Drikker danskerne virkelig mere alkohol i coronatiden? > 
Tjekdet / Mandag Morgen 2/4 2020

Hver tredje unge har droppet alkohol under corona-krisen > 
Jyske Vestkysten 3/6 2020

Test dit alkoholforbrug – er det for meget? > 
Alkolinjen / Alkohol og Samfund.
Testen er udviklet af WHO, og den er anbefalet af Sundhedsstyrelsen

 
3/6 2020 LænkenWeb