(2/1 2023)
Selvom du er startet i alkoholbehandling – eller har været i behandling – kan det ske at drikketrangen opstår igen, og at du får et tilbagefald. Dvs. at du ikke kan modstå fristelsen til at prøve drikke eller lige vil prøve med en enkelt genstand. Du tror at du nu kan styre det, men for mange går det galt og måske endda med et endnu større forbrug end før.
Drikketrang kan opstå igen og især efter et langt tids overforbrug, og så får mange et tilbagefald. Det kan føles meget skamfuldt – at man har fejlet. Men det er for mange en del af processen med at slippe for drikketrang og få nye vaner. Har man haft et højt forbrug tidligere, tager det ofte længere tid at ændre tankegang og trangen til at få alkohol.
“Det var godt du kom”
Det er der ikke noget unormalt i – det sker for mange efter et misbrug! Men det er vigtigt, at du gør noget ved det hurtigt, hvis du er startet igen med at drikke. Her er det godt at søge professionel hjælp, som f.eks. at tale med Alkolinjens rådgivere eller opsøge et alkoholbehandlingssted.
Du vil blive mødt med forståelse, hjælp og et ”det var godt du kom”. Ofte har du brug for medicin til at stoppe igen grundet abstinenser, som kan være meget ubehagelige og også farlige at forsøge at håndtere selv.
Jo før du søger hjælp jo bedre – så bliver tilbagefaldet nemmere for dig at overvinde fysisk og psykisk. (Se link til Alkolinjen om tilbagefald længere nede på denne side.)
Lænken, en støtte i en svær tid i dit liv
Os i Lænken kender det godt. Når behandlingen slutter, så er det ikke ualmindeligt, at en del af os får mindst et tilbagefald efter en tid. Drikketrangen ligger dybt i os. Netop derfor har vi vores foreninger, hvor vi kan støtte hinanden. Vores foreninger er et vigtigt supplement til behandlingen, som er med til at man fastholder sin beslutning. Tilbagefald er svære at undgå, og så er det bare med at komme op og stå igen. At deltage i vores foreningsliv hjælper dig til at huske din beslutning om at modstå drikketrangen. Når man som ny i alkoholbehandling skal prøve at ændre sine alkoholvaner, så er det rart i en periode at komme i et alkoholfrit miljø. Har du prøvet behandling eller afrusning flere gange, så kan du måske mærke, at der skal ske noget nyt, som støtter dig.
Nye venner i en afslappet atmosfære uden tabu
I Lænkens foreninger møder du andre med de samme problemer med alkohol, som du kender fra dig selv. Det er med til at skabe en afslappet stemning og et godt fællesskab. Hos os kender alle til problemerne, så du har altid mulighed for at snakke med en ligesindet om misbrug og følgerne af samme. For mange betyder det et brud på den daglige rutine, og muligheden for at opbygge et nyt personligt netværk, få inspiration og nye impulser.
Nogle kommer måske bare en gang om ugen til en kop kaffe eller vand. Snakker med de andre om stort og småt – og ikke nødvendigvis om det at have eller have haft et alkoholproblem. Hvor tit man kommer i en lænkeforening er helt op til dig. Det kan bare være rart at have et ‘åndehul’. Hos os er der intet skamfuldt eller tabu ved at have et drikkeproblem – vi kender det selv både som den drikkende og som pårørende til én.
”Det forventes jo, at jeg kommer og er ædru”
… sagt af en bruger
Derfor kan Lænken – sammen med alkoholbehandlingen – være et godt støttepunkt med et fællesskab uden alkohol. Udover caféhygge kan du vælge at deltage i fællesspisninger, tage med på lokalforeningens udflugter samt deltage i Landsforeningens tilbud. Hvor meget eller hvor lidt, du vil være med til, bestemmer du helt selv. Nogle får også lyst til at deltage i bestyrelsesarbejdet og være med til at præge indholdet og aktiviteter i den lokale forening, samt deltage i nogle af vores kurser med andre foreninger. Det er noget, som for mange giver et løft i selvtilliden og nyt indhold i livet.
At komme ud af et alkoholmisbrug – og fastholde det – kan tage tid. Lænkens lokalforeninger er der for dig. Og vi er der som et supplement i dit liv – ikke en erstatning.
Fællesskabet styrker
Kontakt gerne en af vores foreninger og få en snak, eller kig blot forbi til en kop kaffe helt uforpligtende. Du – og din(e) pårørende – skal være meget velkomne i vores Fællesskab uden alkohol, og til at tage del i vores foreningsliv med samvær, middage og oplevelser, samt støtte dig/jer til at få et godt liv tilbage!
LænkenWeb januar 2023
Er der medlemspligt i en lænkeforening? Nej, vi har ikke medlemspligt. Mange kommer i foreningen i en længere periode, før de evt. melder sig ind. De jævnlige fællesspisninger er en god måde at fornemme stemningen og lære de andre at kende. Deltagelse koster ikke meget – måske er der en lidt forhøjet pris, hvis du ikke er medlem. Vil du nyde godt af de ofte ret store rabatter til de lokale udflugter mv. og/eller deltage i Landsforeningens tilbud med familietræf og kurser, så skal du tegne et medlemskab. Den udgift er hurtigt tjent ind. Medlemskab af en lokalforening er samtidigt et medlemskab af Landsforeningen. |
Er der medlemspligt i en lænkeforening? Nej, vi har ikke medlemspligt. Mange kommer i foreningen i en længere periode, før de evt. melder sig ind. De jævnlige fællesspisninger er en god måde at fornemme stemningen og lære de andre at kende. Deltagelse koster ikke meget – måske er der en lidt forhøjet pris, hvis du ikke er medlem. Vil du nyde godt af de ofte ret store rabatter til udflugter mv. eller f.eks. deltage i Landsforeningens tilbud med familietræf og kurser, så skal du tegne et medlemskab. Den udgift er hurtigt tjent ind. Medlemskab af en lokalforening er samtidigt et medlemskab af Landsforeningen. |